Арт терапия срещу стреса

   Рисуването, оцветяването, създаването на колажи, моделирането доказано помагат на децата и възрастните да се отпуснат и да преодолеят дистреса (лошия стрес). Творческият процес води до освобождаване от напрежението и канализира енергията ни в нещо приятно и конструктивно. Когато човек твори, той не мисли за грижите и проблемите си, а се съсредоточава върху поставената задача. Създаденият творчески продукт – картина, колаж, скулптура и т.н. – е повод за гордост от страна на този, който го е създал, а гордостта повишава и самооценката ни!
   Представям ви няколко идеи от арт терапията, които можете да изпробвате сами или с другарчета.
1. Успокояваща картина – Необходими са ви само хартия и материали за рисуване (флумастери, цветни моливи или пастели). Отпуснете се и си припомнете момент, в който сте се чувствали много спокойни и релаксирани. “Вижте” и усетете отново къде сте били тогава, с кого, какво сте правили, как сте се чувствали. Пресътворете тези чувства и усещания върху хартията. Нарисувайте покоя и удоволствието.
2. Упражнение за релаксация + Колаж – Необходими са ви тихо и спокойно място и всякакви материали, които можете да използвате за колаж (картон, копчета, помпони, перца, мъниста и други, както и ножица, лепило и флумастери). Първо се отпуснете, като легнете или седнете удобно. Затворете очи и дишайте дълбоко, с корема. Стягайте и отпускайте последователно мускулите на лицето, врата, раменете, ръцете, стомаха, дупето, краката, стъпалата. След това си дайте минутка време, преди да започнете с колажа. Идеята е да създадете творба, която представя състоянието ви по време на упражнението за релаксация. Развихрете въображението си!
3. Лекуваща картина – Необходими са ви хартия и материали за рисуване по избор. Ако сте с близките си, обсъдете заедно начините, по които хората лекуват телата си – чрез храна, лекарства, антибиотици, поставяне на лепенки върху раните и т.н. Какво ви е помогнало в миналото, когато нещо ви е боляло или сте били в болница? Кое/кой ви накара да се почувствате по-добре? Как се приспособихте към неприятната ситуация? Нарисувайте картина, която изобразява какво ви помага да излекувате тревогите и грижите си сега.
4. Моят стрес – За тази задача ви трябва едно кошче за боклук, ножица, хартия и материали за рисуване. Нарисувайте своя стрес, тоест това, което ви ядосва, плаши, тревожи в момента. Няма значение дали картината е реалистична или абстрактна и неразбираема за околните. Изрежете рисунката от хартията. Кошчето за боклук е пред вас. Вие решавате дали да задържите своя стрес или да го изхвърлите ритуално 
5. Свивам и отпускам – Необходими са ви само хартия и материали за рисуване. Сгънете листа хартия на две. Върху едната част нарисувайте напрегната, разтревожена фигура на човек, а върху другата част – отпуснато и спокойно човече. Какви са приликите и разликите между двете картинки? Как се чувствате, когато гледате едната рисунка, и как се чувствате, когато гледате другата? Обсъдете, ако сте с други хора, как стресът влияе върху тялото и външния ни вид, върху емоциите ни, върху начина ни на мислене.
6. Върху облака – За това упражнение са ви необходими успокояваща музика, памук, хартия и материали за рисуване. Пуснете релаксиращата музика. Ако сте двама и повече, трябва да изберете мелодия, която се харесва на всички. Затворете очи и си представете, че се носите върху облак в небето. Представете си и “усетете” размера на вашия облак, формата му, от какво е направен. Какво виждате, чувате, помирисвате и усещате, докато се носите върху облака? Как се чувствате в този момент и за какво мислите? Сега нарисувайте себе си върху вашия облак и, ако желаете, пресъздайте гледките, звуците и усещанията от визуализацията. Вместо да рисувате облака, направете го от памук. Можете да използвате и брокат за повече ефект. Картината със сигурност ще е успокояваща!
Всички тези упражнения имат обща цел – да изследвате сами за себе си или заедно с близките си какво ви успокоява, как постигате покой, кога се усещате свободни и релаксирани. И не забравяйте, че спокойствието не е тишина и изолация, а състояние на духа и много смях! 

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s